Επιστολή 5 παρατάξεων της Αντιπολίτευσης στο δήμο Ηρακλείου, που κατέθεσαν στον πρόεδρο του ΔΣ Ηρακλείου, με την οποία ζητούν να ενημερωθεί το σώμα, για το μεγάλο θέμα της Ενεργειακής Κρίσης, αλλά και για το τι προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να ανακουφιστεί η τοπική κοινωνία και οι πολίτες, από το πρωτοφανές κύμα αυξήσεων των τιμών τόσο στα καύσιμα όσο και στην Ηλεκτρική Ενέργεια.
Το κείμενο υπογράφουν οι παρατάξεις:
«Ηράκλειο 3.7.5»
«Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες»
«Συνεργασία για το Ηράκλειο»
«Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου»
«ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ αξίζει»
Αξιότιμε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως είναι σε όλους γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτόγνωρη σε ένταση και άγνωστης διάρκειας βαθιά ενεργειακή κρίση. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία ανατροφοδοτώντας την νέα αυτή κρίση κυρίως στο επίπεδο της προσφοράς ενέργειας με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, ενώ επηρεάζει σημαντικά και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ειδικά στη χώρα μας οι επιπτώσεις αναμένονται ισχυρές εξαιτίας των αποφάσεων που επίδρασαν καταλυτικά στην ενεργειακή μας αυτονομία, πχ απολιγνιτοποίηση, σε συνδυασμό με την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια.
Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα ρεκόρ τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και συνακόλουθα στην ηλεκτρική ενέργεια. Η μέση τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές Μάρτιου μέχρι πριν λίγες ημέρες διαμορφωνόταν στα 312 ευρώ/MWh, όταν τον Ιανουάριο ήταν 227 € ευρώ/MWh και το Φεβρουάριο ήταν 213 ευρώ/MWh πέντε φορές υψηλότερη από τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες. Ενδεικτικά στις 15 Μαρτίου η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην χώρα μας είχε διαμορφωθεί στα 298,71 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη τιμή (οριακά) έφτασε στα 446,52 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο ενέργειας, μετά τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης επιφέρουν σοβαρές διαταραχές στην λειτουργία των οικονομιών και υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό οικονομικό κόστος το οποίο έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στην εκτέλεση των εθνικών προϋπολογισμών και επηρεάζει αρνητικά τον οικογενειακό κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα «βρόγχο» στην οικονομική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που «αγγίζει» τον πυρήνα της βιωσιμότητας όλων των Δήμων και των ΔΕΥΑ της χώρας.
Στη δίνη αυτής της νέας κατάστασης θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος Ηρακλείου να αναθεωρήσει έγκαιρα τον σχεδιασμό του σε δύο άξονες προκειμένου να μην βρεθεί απροετοίμαστος :
1. Να προβλέψει –προϋπολογίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους στο δήμο και τις δημοτικές εταιρείες και να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων και την πιθανότητα απειλής της οικονομικής βιωσιμότητας τους.
2. Να συζητήσει και να προτείνει μέτρα που θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τουλάχιστον, στους αδύνατους οικονομικά συμπολίτες μας.
Για όλα τα παραπάνω , ζητάμε τα ακόλουθα:
Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο
- τι πρόβλεψη έχει ο δήμος για τους αδύνατους δημότες και για τις επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι βασική επιλογή του Δήμου θα πρέπει να είναι η μη διακοπή παροχής ύδρευσης σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης
- ποιες οι ενέργειες, οι πρωτοβουλίες και ποιος ο σχεδιασμός που προτίθεται να αναλάβει η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους που αναμένεται (πχ κόστος ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και το ηλεκτροφωτισμού, το κόστος για τα καύσιμα του στόλου των απορριμματοφόρων και αυτοκινήτων των Δήμων, το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ και την άρδευση) .
- πόσο είναι το ποσοστό εισπράξεων από τα τέλη από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας κι αν έχει γίνει έλεγχος ότι έχουν αποδοθεί τα εισπραχθέντα τέλη στο δήμο από τους λογαριασμούς ρεύματος. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των εισπραχθέντων τελών στον Δήμο από τους παρόχους ενέργειας και αν ναι ποιο είναι το ύψος τους ;
- Να μας ενημερώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τι έχει γίνει με την ενεργειακή κοινότητα και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχομε καμία συνεδρίαση και πρωτοβουλία ;
- Να μας ενημερώσετε τέλος ως Δημοτική Αρχή τέλος σε πια φάση βρισκόμαστε με το «net metering» για τα κτήρια του δήμου, ώστε να μειωθούν :
- πρώτον τα λειτουργικά του έξοδα,
- και δεύτερον να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην πράσινη μετάβαση του δήμου και στη βιώσιμη λειτουργία του
Ζητούμε επίσης:
- Να παρθούν πρωτοβουλίες από την δημοτική αρχή ώστε να μην διακοπεί, αυτή την περίοδο, καμία παροχή ενέργειας προς καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς και καμία διακοπή παροχής ύδρευσης σε καταναλωτές λόγω αδυναμίας πληρωμής
- Να ζητηθεί από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική στήριξη λόγω ενεργειακής επιβάρυνσης , τουλάχιστο στο ύψος της επιβάρυνσης και να καθιερωθεί το χαμηλότερο τιμολόγιο σε ΔΕΥΑΗ και άρδευση.
Τέλος προτείνουμε συνεδρίαση του ΔΣ , άμεσα, στην οποία θα αποφασιστούν μέτρα ανακούφισης για τους δημότες και σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ο Δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι Δημοτικές Παρατάξεις
«Ηράκλειο 3.7.5»
«Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες»
«Συνεργασία για το Ηράκλειο»
«Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου»
«ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ αξίζει»